Radius: Uit
Radius:
km Set radius for geolocation
Zoek

Dierenzorg en kwaliteit gaan hand in hand

Dierenzorg en kwaliteit gaan hand in hand
Effenaf Hoevewinkel Simoenstede

Korte Keten Meetjesland ging op bezoek bij Ann De Ruyter van Hoeveslagerij Effenaf en bij Nicole Geirnaert en Frank Bauwens van Simoenstede.

HOEVESLAGERIJ EFFENAF

Wat verkopen jullie?

Ann: Wij verkopen vers varkens- en rundsvlees en fijne vleeswaren van eigen kweek, aangevuld met kaas van hoeve Het Houtland in Assenede.

© Effenaf

Waarom is jullie vlees anders?

Ann: De dieren worden op onze boerderij geboren en opgekweekt met gras, graan en de maïs van eigen teelt. Deze lokale voeding geeft het vlees een unieke smaak. We stellen kwaliteit, smaak en malsheid voorop. Daarom verkopen we enkel rundsvlees van vrouwelijke dieren. Vanaf maart of april lopen de koeien buiten. Omdat varkens in de aarde wroeten en er dus een groter risico is op onzuiverheden in de voeding, kiezen we voor gecontroleerde huisvesting. De dieren op onze boerderij hebben een goed leven. Vleesverwerking en huisvesting worden jaarlijks door het FAVV gecontroleerd en voldoen aan de HACCP normen.

Wat is de weg van het vlees tot op op het bord van de consument?

Ann: Wekelijks gaan er twee tot vier varkens naar het slachthuis. De dieren worden zowel voor als na het slachten gekeurd. Ze worden gestempeld en keren in karkas terug naar de hoeveslagerij. De runderen worden pas geslacht nadat ze gekalverd hebben: één om de drie à vier weken. De verwerking (versnijden, uitbenen,…) doet mijn man Franky op de boerderij. Hij heeft al 35 jaar ervaring als slager. Wij zijn erkend als ambachtsman. We zijn kritisch en steken veel tijd en energie in ons werk, maar we zijn fier op de kwaliteitsproducten die we kunnen aanbieden.

Kan je iets vertellen over jullie werk op de boerderij?

Ann: Ik focus op de boerderij, de winkel en de administratie. Franky is de slager van onze hoevewinkel, maar heeft daarnaast ook nog een deeltijdse job als slager. Wij runnen samen het bedrijf. Op woensdag begint de voorbereiding voor de winkel. ‘s Morgen brengen we de varkens naar het slachthuis. Op donderdag haalt Franky ze terug op en brengt ook de nodige rundskarkassen mee. Rundskarkassen blijven altijd in het slachthuis tot we ze nodig hebben. Zo’n karkas kan dan nog even blijven rijpen tot een drietal weken na slachting. De hele donderdag bereiden we voor: versnijden, uitbenen, verpakken. Gehakt en hamburgers worden op vrijdagochtend gemaakt, net voor de winkel open gaat.

© Effenaf

Moet je op voorhand bestellen?

Ann: Als je zeker wil zijn, bestel je best op voorhand. Dat kan per mail of telefonisch, tot dinsdag 18u, op basis van de bestellijst op onze website. Wat overblijft wordt los verkocht in de winkel. Je hoeft geen grote hoeveelheden of pakketten te bestellen. Om het vlees beter te kunnen bewaren worden bestellingen luchtledig verpakt. Wij slachten en verwerken op basis van de bestellingen.

Waarvoor moeten de mensen in jullie hoevewinkel langskomen?

Ann: Mensen komen van ver buiten Waarschoot voor onze artisanale bloedworst. In de zomer, als er geen bloed gevangen wordt in het slachthuis, maken we witte pensen. Die vallen ook zeer in de smaak.

Hoeveslagerij Effenaf, Legevoorde 5, Waarschoot – 0472 960187 – annderuyter@skynet.be – www.hoeveslagerijwaarschoot.be

SIMOENSTEDE 

Wat verkopen jullie?

Nicole: Verse zuivel en huisgemaakte zuivelbereidingen. Als lid van MMM…eetjesland cvba – een samenwerkingsverband van Meetjeslandse boeren en producenten – verkopen we ook vaste kazen, ijs en streekproducten van collega’s. Je kan bij ons terecht voor geschenkpakketten met producten uit het Meetjesland. Daarnaast verkopen we ook nog een aantal producten van collega’s die niet tot de coöperatie behoren. Ons eigen gamma bestaat uit: volle rauwe melk, karnemelk, melkwei, verse boter, chocopasta, magere platte kaas met en zonder fruit, chocolademousse, vlaai, appelcake, magere yoghurt met en zonder fruit, rijstpap, pudding.

© Simoenstede


Waarom kiezen jullie voor verkoop via de hoevewinkel?

Nicole: In de hoevewinkel bepalen wij zelf onze prijzen op basis van de kosten die we hebben. De prijs per liter melk die we krijgen bij Milcobel hebben we niet in de hand. Maar vooral het directe contact met onze klanten geeft veel voldoening. Bovendien is het fijn een product waarop je fier bent en waaraan je met zoveel zorg gewerkt hebt te gebruiken als grondstof voor andere lekkere dingen.

De prijzen voor zuivel zoals melk en boter zijn de laatste tijd gestegen. Is dat voelbaar?

Frank: Dat klopt en dat is een goede zaak, maar de prijzen moeten lange tijd hoger blijven om de magere jaren te kunnen compenseren. Veel zuivelboeren hebben zwarte sneeuw gezien. Om te overleven in de boerenstiel zijn er twee opties: vergroten en specialiseren of verbreden. Omdat wij zo dicht bij de dorpskern wonen, was verbreding de enige mogelijkheid, maar die sloot ook aan bij onze voorkeur.

Kan je iets meer vertellen over het leven van de koeien op jullie boerderij?

Nicole: Wij hebben 45 à 50 melkkoeien, die tweemaal per dag gemolken worden. De bevruchting gebeurt met kunstmatige inseminatie. De koeien worden op de boerderij geboren en leven gemiddeld zes à zeven jaar bij ons. In die tijd kunnen ze ongeveer vier keer kalveren. Daarna worden ze geslacht voor het vlees. Stieren worden meteen na de geboorte verkocht.

Frank: Op een beperkt aantal bijproducten na, wordt de voeding zelf geproduceerd. De koeien krijgen een sterk gecontroleerd en op maat samengesteld dieet volgens wat ze nodig hebben om goeie melk te produceren. Onze koeien lopen buiten, omdat we dat belangrijk vinden voor de smaak en het uitzicht van de melk. Door het betacaroteen in vers gras krijgt de melk een meer gele kleur.

Is het haalbaar om te leven van wat de boerderij oplevert?

© Effenaf

Nicole: De combinatie van het boerenbedrijf én de hoevewinkel maken het financieel haalbaar. Ik focus op de hoevewinkel en de administratie, Frank op de boerderij. Wij hebben voltijds onze bezigheid en springen elkaar bij waar nodig. Er is geen ruimte om buitenshuis te gaan werken.

Waarom kiezen klanten voor jullie hoevewinkel?

Nicole: Om op de boerderij te komen en ons te ontmoeten: zeker voor gezinnen met kinderen is dat leuk. De stal met de kalfjes is altijd toegankelijk. Van de producten is onze yoghurt de favoriet.

Hoevezuivel Simoenstede, Jagerpad 77, Waarschoot – 09 3780265 – 0472 637947 – info@simoenstede.be – www.simoenstede.be

Tekst: Nathalie Decoene

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren