
Foto: Klavertjeshof
Begin augustus ontving Klavertjeshof in Lovendegem een tachtigtal kinderen tussen zes en twaalf voor de eerste editie van hun boerderijkamp. Trekkers van het kamp zijn boerin Anja en oudste dochter Sofie. Zij engageerden drie extra begeleiders die het boerderijleven kennen én ervaring hebben in het onderwijs. Ook boer Jan, jongste dochter Femke en de grootouders Marina en Daniël worden ingeschakeld. Met een divers aanbod aan activiteiten lieten zij de kinderen een week lang proeven van ‘het boerderijleven, zoals het is’. Korte Keten Meetjesland ging langs voor een gesprek en om de sfeer en boerderijlucht op te snuiven.
Waarom zijn jullie met het boerderijkamp gestart?
Anja: De veestapel werd afgebouwd, waardoor een stal vrij kwam. Stilaan begon bij mij het idee te borrelen om die ruimte een andere invulling te geven. Om inspiratie op te doen, ging ik op bezoek bij collega’s in Wallonië, die educatieve projecten organiseren op hun boerderij. Ik vertelde mijn ervaringen aan mijn oudste dochter Sofie. Die was meteen overtuigd en sprong mee op de kar. In het voorjaar kwamen al enkele klassen over de vloer.

Foto: Klavertjeshof
Sofie: We vinden het belangrijk dat kinderen het leven op de boerderij van dichtbij leren kennen. Tegenwoordig weten zelfs ouders niet meer hoe het er op een boerderij aan toe gaat.
Anja: Wij zijn van oorsprong een traditioneel landbouwbedrijf, maar kweken sinds 2011 biologische runderen. Ik vind het belangrijk de kinderen zowel inzicht te geven in de biologische landbouw, als in de gangbare landbouw. Ik wil hen laten ervaren dat het boerenleven veel meer is dan: “vuil en lastig”, het traditionele beeld dat – vooral bij volwassenen – overheerst.
“Bij aankomst op maandag zeggen veel kinderen ‘het stinkt hier, kunnen jullie hier leven?’. Nog geen halve dag later zeggen ze: ‘het ruikt hier anders.’ ” – Anja
Hoe willen jullie dat kinderen zich het kamp herinneren?
Sofie: Ik hoop dat kinderen die deelnamen aan het kamp iets bijleren over het boerenleven. Maar ik wil hen ook laten ervaren hoe fijn het kan zijn op de boerderij: je hebt er ruimte, je kan er ravotten, je komt er in contact met al die verschillende dieren,…

Foto: Klavertjeshof
Anja: Een open blik op het moderne landbouwleven, dat is wat wij de kinderen (en eventueel ook hun ouders) willen meegeven.
Welke activiteiten doen jullie allemaal?
Sofie: Boerderijwerkjes: kalfjes borstelen, de bedjes maken voor de koeien, de dieren voederen en verzorgen,… Dat doen de kinderen heel graag. Samen snijden we de groenten voor de soep voor ’s middags. We maken hamburgers en proeven ervan. Dagelijks haalt één van de kinderen melk uit de tank om chocolademelk te maken. Een bezoek aan een andere boerderij in de buurt staat ook op het programma. Onderweg picknicken we langs de Lieve, een waterloop in de buurt. ‘s Middag doen we spelletjes, knutselen we of werken we aan de show voor de ouders op vrijdag. Tussendoor kunnen de kinderen vrij spelen op het erf van de boerderij en in de stallen. Met strobalen installeerden we een glijbaan: de garantie voor uren klauter- en glijplezier.

Foto: Klavertjeshof
Is het voor herhaling vatbaar?
Anja: Zeker, maar nu nemen we even pauze. Een volgende editie van het kamp zal pas voor zomer 2018 zijn. De focus blijft liggen op het echte boerderijwerk: dat kunnen we slechts twee weken op een jaar op een lager pitje zetten om zo’n kamp te organiseren. Klassen zijn vanaf september wel terug welkom.
10 augustus 2017 door Nathalie Decoene.
Voor meer info over de klasbezoeken en het boerderijkamp kan je terecht op info@klavertjeshof.be.
Het Klavertjeshof heeft ook een hoeveslagerij, waar ze vlees van eigen runderen (biologisch) en varkens verkopen. De openingsuren vind je op de website www.klavertjeshof.be
Update april 2019: Het Klavertjeshof is niet langer werkzaam.