korteketenmeetjesland.be vlam Ontdek de Vlam van onze Streekproducten: Een Culinaire Reis door Lokale Schatten!

Ontdek de Vlam van onze Streekproducten: Een Culinaire Reis door Lokale Schatten!

Ontdek de Vlam van onze Streekproducten: Een Culinaire Reis door Lokale Schatten! post thumbnail image

Vlam Streekproducten: Een Eerbetoon aan Onze Lokale Schatten

In België zijn we gezegend met een overvloed aan heerlijke streekproducten die onze smaakpapillen verwennen en onze culinaire tradities verrijken. En wat is er nu beter dan genieten van voedsel dat rechtstreeks afkomstig is van onze eigen lokale boeren en producenten? Dat is waar Vlam Streekproducten om de hoek komt kijken.

Vlam, of voluit “Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing”, heeft als missie om de troeven en kwaliteiten van onze Vlaamse landbouw- en visserijsector in de schijnwerpers te zetten. Het Vlam Streekproducten-label speelt hierbij een belangrijke rol. Het label erkent producten die op ambachtelijke wijze geproduceerd worden, met respect voor traditie, vakmanschap en het behoud van ons erfgoed.

Wat maakt Vlam Streekproducten zo bijzonder? Allereerst zijn het producten met een verhaal. Achter elk streekproduct schuilt een gepassioneerde producent die met liefde en zorg werkt aan het behoud van unieke smaken en traditionele recepten. Denk aan heerlijke kazen uit de Kempen, ambachtelijk gebrouwen bieren uit West-Vlaanderen, of vers gevangen vis uit de Noordzee. Elk product vertelt een verhaal over onze regio en haar rijke culinaire geschiedenis.

Daarnaast staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij Vlam Streekproducten. Lokale producten hebben een kleinere ecologische voetafdruk omdat ze minder ver moeten reizen. Bovendien steunt u met de aankoop van streekproducten rechtstreeks onze lokale economie en draagt u bij aan het behoud van ambachtelijke productiemethoden.

Het Vlam Streekproducten-label maakt het voor consumenten gemakkelijk om deze lokale schatten te ontdekken. Door te kiezen voor producten met het label weet u zeker dat u kwaliteit in handen heeft. Het label garandeert immers dat het product voldoet aan strikte criteria op het gebied van herkomst, productiewijze en smaak.

Als consument kunt u ook rechtstreeks bijdragen aan het behoud en de promotie van onze streekproducten. Door bewust te kiezen voor Vlam Streekproducten, helpt u mee aan het in stand houden van onze culinaire tradities en ondersteunt u de passievolle producenten die dagelijks streven naar topkwaliteit.

Dus waar wacht u nog op? Ga op ontdekkingsreis doorheen de rijke wereld van Vlaamse streekproducten en laat uw smaakpapillen verwennen door al het moois dat onze regio te bieden heeft. Kies bewust, geniet met volle teugen en draag bij aan een duurzame toekomst voor ons culinair erfgoed. Vlam Streekproducten: een eerbetoon aan onze lokale schatten!

 

Veelgestelde vragen over Vlam Streekproducten in Oost-Vlaanderen: Specialiteit van Oost-Vlaanderen en Lokale producten uit de streek

 1. Wat is de specialiteit van Oost Vlaanderen?
 2. Wat is een lokaal product?

Wat is de specialiteit van Oost Vlaanderen?

Oost-Vlaanderen, een provincie in België, staat bekend om zijn diverse culinaire specialiteiten die de smaakpapillen van zowel lokale bewoners als bezoekers verrukken. Hier zijn enkele van de heerlijke specialiteiten waar Oost-Vlaanderen trots op is:

 1. Ganda Ham: Ganda Ham is een ambachtelijk gerookte ham die afkomstig is uit de regio rond Gent. Het wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerd varkensvlees en ondergaat een traditioneel productieproces dat resulteert in een delicate en smaakvolle ham.
 2. Tierenteyn Mosterd: Deze mosterdsoort wordt al meer dan 200 jaar geproduceerd in Gent. Tierenteyn Mosterd staat bekend om zijn pittige smaak en wordt nog steeds op ambachtelijke wijze bereid volgens het originele recept.
 3. Oost-Vlaamse Mattentaart: Deze heerlijke taart komt oorspronkelijk uit de streek van Geraardsbergen. Het is een gebakje met een lichte vulling op basis van verse kaas, eieren en suiker, omhuld door een krokant bladerdeeg.
 4. Oost-Vlaamse Graanjenever: Jenever is een traditionele Belgische sterke drank en in Oost-Vlaanderen wordt er bijzondere aandacht besteed aan de productie ervan. De Oost-Vlaamse Graanjenever wordt gemaakt met behulp van granen zoals rogge, gerst en maïs, resulterend in een verfijnde drank met karakteristieke smaken.
 5. Oost-Vlaamse Vlaaien: Deze zoete lekkernijen zijn een specialiteit in de streek van Aalst. Ze worden gemaakt met een rijke vulling van pudding, fruit of rijstpap, omhuld door een licht en krokant deeg.
 6. Oost-Vlaamse Witloof: Witloof, ook wel bekend als Brussels lof of witlof, wordt in Oost-Vlaanderen op grote schaal geteeld. Het heeft een licht bittere smaak en wordt vaak gebruikt in salades, stoofschotels en als bijgerecht.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de culinaire specialiteiten die Oost-Vlaanderen te bieden heeft. De provincie staat bekend om zijn rijke gastronomische tradities en het is zeker de moeite waard om deze heerlijkheden te proeven wanneer u de regio bezoekt.

Wat is een lokaal product?

Een lokaal product is een product dat wordt geproduceerd en/of verwerkt binnen een bepaalde geografische regio. Het wordt vaak gekenmerkt door de nabijheid van de plaats waar het wordt verkocht en geconsumeerd. Het concept van lokale producten is gebaseerd op het bevorderen van duurzaamheid, het ondersteunen van de lokale economie en het behoud van cultureel erfgoed.

Er zijn verschillende aspecten die een product als “lokaal” kunnen definiëren. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op:

 1. Geografische herkomst: Een lokaal product komt voort uit een specifieke regio, stad of zelfs een kleinere gemeenschap. Het kan worden verbouwd, gekweekt, geproduceerd of verwerkt binnen de grenzen van deze geografische locatie.
 2. Korte voedselketen: Lokaal geproduceerde producten hebben meestal een kortere voedselketen, wat betekent dat er minder tussenpersonen zijn tussen de producent en de consument. Dit resulteert in minder transportafstanden en dus ook in verminderde CO2-uitstoot.
 3. Traditionele methoden: Lokale producten kunnen ook worden geassocieerd met traditionele productiemethoden die al generaties lang worden gebruikt in een bepaalde regio. Deze methoden kunnen unieke smaken, kwaliteit en authenticiteit toevoegen aan het eindproduct.
 4. Ondersteuning van lokale economie: Door lokale producten te kopen, steunt u rechtstreeks de lokale boeren, producenten en ambachtslieden. Dit draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de lokale economie en zorgt voor werkgelegenheid in de regio.

Het kopen en consumeren van lokale producten heeft verschillende voordelen, zoals het stimuleren van duurzaamheid, het behoud van cultureel erfgoed en het genieten van verse en hoogwaardige producten. Bovendien draagt het bij aan een gevoel van verbondenheid met de regio en de gemeenschap waarin men leeft.

Laat een Reactie Achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.